fredag 2. august 2013

Laksebiff med engsyresaus

Sommeren for 3 år siden var Frank og jeg på et matlagingskurs i Kongsfjord i Øst Finnmark. Temaet var bruken av urter fra den nordnorske naturen. Et av urteslagene vi plukket, var engsyre som det heter på fint norsk. Engsyre er egentlig det vi som barn kalte "surgress" og som vi gikk og tygget på hele sommeren gjennom. Har aldri tenkt på at dette kunne brukes til matlaging.

Surgress har vi mye av. Det vokser vilt rundt huset vårt her nord. Hver sommer de 3 siste årene har jeg laget masse engsyresaus som fryses ned i porsjonspakninger til laksemiddager gjennom hele vinteren. Så dersom du er lei av å plukke molter og blåbær, hvorfor ikke ta deg en tur ut og sjekk om det vokser engsyre på stedet der du bor. Sausen er bare kjempegod og blir servert på de fineste restauranter, bl.a i Frankrike er det blitt meg fortalt.

Slik ser engsyre ut!
Her er oppskriften (4 porsjoner):

 80 gram engsyreblad
1 dl fiskekraft
80 ml hvitvin
15 ml vermut (Noilly Prat)
3 dl fløte
2 sjalottløk
20 gram smør
Ca. 1/2 sitron
Salt og pepper

Vask engsyrebladene og grovkutt. Kok oppfiskekraft, vermut og hvitvin. Tilsett den hakkede løken. Reduser til sirupsaktig konsistens. Tilsett fløten og kok inn til sausen tykner. Tilsett engsyreblad. Ta av varmen og bland forsiktig inn smøret. Smak forsiktig til med sitronsaft, salt og pepper. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar